Съвети за полагане

Подходящото време за фугиране след полагането на плочките зависи от типа на лепилото, с което са лепени и условията при които то втвърдява (температура на въздуха и основата, относителна влажност, влажност и абсорбираща способност на основата, размер и абсорбираща способност на плочките) и други фактори. Ориентировъчните времена на изчакване, при следните условия на средата – температура +20o С и относителна влажност 65% са:

 
Вид на плочките
Стенни плочки
Подови плочки
Нормално свързващо циментово лепило
~ 8 часа
~ 24 часа
Бързо свързващо циментово лепило
~ 2 часа
~ 4 часа
Циментов разтвор / шпакловка
2 до 3 дни
~ 7 дни

Повърхността трябва да бъде добре почистена. Във фугите не бива да има следи от лепило, вода, прах, замърсявания и др. Ако по време на почистването фугите се навлажнят е необходимо да се изчака напълно да изсъхнат, за да се премине към фугиране.

 

Области на приложение

SikaCeram® CleanGrout-100 се използва за запълване на фуги с ширина до 10 мм SikaCeram® CleanGrout-100 е подходящ за фугиране на стенни и подови плочи на закрито или открито (всички видове керамични и клинкерни плочи, стъклени или мозаечни плочки, платна от естествен или изкуствен камък).


SikaCeram® CleanGrout-100 не е подходящ за фугиране на места където се изисква висока устойчивост на киселини или основи (плочи в индустриални сгради, работилници, лаборатории и др.), както и за запълване на работни фуги, фуги в басейни и фуги на камини.Смесване

В чист съд разбъркайте една опаковка от 2 кг с необходимото, указано по-горе количество вода с помощта на електрическа бъркалка на бавна скорост до получаване на хомогенна и кремообразна смес. Миксера трябва да е с максимална скорост 500 об./мин. След разбъркването, оставете сместа да отлежи 5 минути и миксирайте отново непосредствено преди полагането.Метод на полагане

SikaCeram® CleanGrout-100 се нанася с гумена маламашка в диагонална посока (под ъгъл 45o спрямо посоката на фугата). След това с помощта на същата маламашка позиционирана вертикално, отстранете излишъка от материала по повърхността на плочките.

 

Когато фугиращият състав промени цвета си (или когато фугиращият състав не се променя, ако леко се натисне с пръст) измийте плочите с мека гъба и вода, подсушете с чиста кърпа и полирайте. Времето за образуване на сух филм и пристъпване към почистване при нормални условия (температура +20o С, отн. вл. 65%) е около 10 до 15 минути.


Почистване на инструментите

Почистете всички инструменти и използвано оборудване с вода веднага след употреба. Втвърден / изсъхнал материал може да се почисти само механично.  


Предупредителни фрази

Трябва да осигурите достатъчно време на лепилото да втвърди ( и на всички слоеве под него) и да използвате подходящото количество вода, за да елиминирате появата на ефлоресценция върху фугата.

 

Приликата в цвета на нанесения фугиращ състав и цвета на мострата в картела с цветове, както и еднородността на цвета на фугиращия състав във всички фуги зависи изключително много от изсъхването и втвърдяването на материала, както и от техниката и метода на почистване на фугираната повърхност ( не се препоръчва: прекаленото омокряне на фугираната повърхност с вода, почистване със замърсена вода и оставяне на водата върху почистените повърхности).

 

Плочите с грапава и силно абсорбираща повърхност се почистват по-трудно, затова е хубаво да направите предварителен тест на процедурата по почистване върху тестови образец. Фугиращият състав съдържа кварцов пясък, който може да надраска повърхността на плочите, препоръчва се да направите тест за устойчивостта на плочите на надраскване.


Основни положения

Информацията в този Лист с технически данни за продукта се основават на лабораторни изследвания. Действително измерените резултати може да се различават, поради обстоятелства извън нашия контрол.Пълна информация изтеглете тук